måndag 1 december 2014

Hon som älskade honom - Sara Kadefors

Jag hann precis! Med bara ett par dagar tillgodo inför årets författarafton fick jag händerna på ett verk av den 4:e (och för mig enda olästa) deltagaren Sara Kadefors. Jag har ju för vana att alltid försöka läsa något av varje författare före bokkvällen. Det ger liksom lite mer att lyssna på dem då, som om man kände dem lite. Kadefors, journalist och tidigare programledare i radion har skrivit en del barn- och ungdomsböcker men jag valde att satsade på en kärlekshistoria från vuxenhyllan.

        "Om hon förstått vad deras möte skulle komma att innebära, skulle hon ha klivit in i bilen och åkt därifrån då? Eller tvärtom kastat sig i hans famn och klamrat sig fast? På denna frågan har hon fortfarande inget svar."
Malena lämnar Stockholm för att komma ifrån stress, oväsen och måsten. Hon hyr ett ensligt beläget torp med endast hyresvärdarna och skogen som grannar. Närheten till naturen är något nytt för henne och hon både skräms och fascineras av djur, mörker och årstidens skiftningar. De enda hon träffar och umgås med är paret hon hyr av och deras fosterbarn. Nathan och Pia verkar vara det perfekta paret, en varm kärleksfull familj som hon till sin förvåning uppskattar att ha i sin närhet. På Pias förfrågan undervisar hon två av de ensamkommande flyktingbarn som vistas hos familjen i svenska och motvilligt engagerar hon sig i dem och deras vånda inför Migrationsverkets beslut om deras framtid i landet.  Då både hon och Nathan arbetar mycket hemifrån träffas de en del under dagarna.  De pratar, tar långa promenader och han hjälper henne med torpet. Malena som alltid känt sig obekväm med närhet och aldrig varit kär på riktigt känner sig trygg och lycklig och sakta kryper otillåtna varmare känslor fram i henne. Känslor som kan förstöra mycket för alla runt henne om hon inte står emot.

Hon som älskade honom, är en vacker kärlekshistoria om "otillåten" kärlek mellan två tvillingsjälar som vet att om de ger efter för känslorna, sårar och förstör för andra som de håller mycket av och som behöver dem. Berättelsen beskriver också de förväntningar och den press omgivningen ställer på manligt och kvinnligt och hur man bör bete sig för att accepteras och inte ses som udda och underlig. Det finns en fin skörhet i Malena som inte klarar av sina vänners förväntningar samtidigt som hon har modet att utmana den förväntade bilden av hur hon borde vara.
Berättelsen ger hopp om att vi har rätt att vara som vi vill och ändå kunna kräva att bli accepterade och älskade som de personer vi är och de val vi gör.
Boken är lättläst och inte så djup som den kanske låter på min beskrivning. Snarare en liten känslig och hjärtknipande historia där man vill att det ska gå alla väl men vet att det är omöjligt oavsett vilka val som görs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.