fredag 26 december 2014

Terror - Håkan Östlundh

När jag ändå har farten uppe (håller redan på att läsa nästa bok) kan vi lika gärna ta en titt på nr 3 i Håkan Östlundhs gotlandsserie också. Terror gavs ut 2006 och har en rykande aktuell handling i de orostider som råder i världen. Känns lite kymigt att Håkan väljer att sätta fingret på hur lätt vi skulle kunna drabbas av saker som vi gärna vill tro "bara händer" på andra ställen.

"-Jag såg en helt bisarr grej på Ica, sa han och blicken var fylld av iver.
Innan Josef hann fortsätta sin berättelse hände något mycket märkligt. En bit av ytterdörren exploderade. Träflisor for åt alla håll. En flisa på en dryg decimeter, spetsig i ändarna och som mest en centimeter tjock, borrade sig in i Salehs överarm. Men det hade hon inte hunnit lägga märke till. Bådas blickar riktades mot den tallriksstora skadan i dörren. I nästa bråkdel av en sekund exploderade Josefs bröstkorg. Delar av han hjärta och lungor slungades ut och spriddes tillsammans med stora mängder blod över Salehs ansikte och bröst."
Från en sekund till en annan förändras verkligheten för det unga, förälskade studentparet som hyrt en semesterstuga på Gotland. Båda hittas brutalt mördade och genast skriker löpsedlarna ord som  rasistmord och terrorattack. Fredrik Broman och hans kollegor på Gotlandspolisen hamnar under hög press. Säpo pekar ut terrormisstänkta och polisen förhör kända rasister i området. När sedan en trailer med Gotlandsägg exploderar i lastrummet på färjan bryter paniken ut. 

När jag lyssnade på Håkans berättelse om sitt författande på Bokaftonen berättade han bl.a att han från början inte planerat att lägga till någon personlig historia kring de återkommande huvudpersonerna, poliserna, i berättelserna men att han insett att det kanske var ett måste i en serie. Nu när jag läst 3 av hans berättelser förstår jag tankegången. Det finns så många bottnar i varje historia och som läsare har vi många karaktärer att hålla reda på. Historien krånglar sig fram på ett spännande sätt, logiskt men ogissningsbart och lösningen visar sig som vanligt vara enkel men otrolig. Polisernas privatliv hinns liksom inte med då. Trots det får vi glimtar av Fredriks privatliv som kanske inte alltid är så enkelt. I den här boken upplever han t.e.x. en större äktenskapskris och har ett förhållande med en kollega MEN tillbaka till handlingen! Den är som vanligt rafflande och gav mig kraftiga bladvändarsymtom och sömnbrist;).
Allt för att en gammal oförrätt inte blivit utredd och för att en man som råkar likna en annan, blir sedd av fel person vid fel tillfälle. En liten tillfällighet som drar igång stora händelser.
Ännu en stark läsrekommendation!
Bör kanske undvikas om du planerar åka färja den närmaste tiden...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.