söndag 28 december 2014

Blot - Håkan Östlundh

..och vips har jag plöjt igenom Blot, Håkan Östlundhs fjärde bok i serien om Fredrik Broman och hans kollegor vid Gotlandspolisen. Ännu en hit..?

En mördad kvinna i sitt hem. Bredvid henne en helt massakrerad man som identifieras som kvinnans ungdomskärlek. Maken Arvid, just hemkommen från Japan där han bott och arbetat de senaste tio åren, är spårlöst försvunnen. Detta är vad Fredrik och hans kollegor ställs inför. Rykten gör gällande att den förekommit misshandel i hemmet genom åren och helt naturligt blir Arvid misstänkt för de brutala morden. Till och med den vuxna dottern verkar tro att så är fallet så Fredrik och hans kollegor räknar med en snabb lösning så snart de får tag på maken. När han väl hittas tvingas dock polisen omvärdera hela beviskedjan och utan att de inser det finns mitt i utredningen EN person som vet allt om vad som hänt.

Efter tre hitar blir Blot en lite svagare historia, om än inget bottennapp. Berättelsen blir lite rörig eftersom den växlar i olika tidsperioder och berättas ur olika personers vinklar hela tiden. Bland annat får vi som läsare redan på första sidan klart för oss att något allvarligt kommer att inträffa eftersom handlingen då och då speglar Fredrik liggandes, förlamad med kraftiga hjärnskador på akuten. I Blot använder sig Håkan av en, bland dagens deckarförfattare populär berättarteknik, men där andra sammanhållet växlar mellan två tider växlas det lite för friskt för min smak här.
Läsa?
Jo, men självklart ska man det om man som jag gillar de andra böckerna och vill läsa hela serien. Nästa bok ska dessutom vara den bästa enligt några recensenter.

..ett plus för det coola omslaget på pocketboken jag läste. Det är inte samma som på bilden ovan utan neutralare med effektfullt, ruggigt blod som runnit över pärmarna. "Blodet" ligger dessutom ovanpå som en mordisk blindskrift!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.