fredag 26 december 2014

Dykaren - Håkan Östlundh

Nu ligger jag efter med recenserandet:( Har fastnat i "Östlundh-träsket" och läser snabbare än jag hinner skriva men här kommer i alla fall nästa bok, nummer 2 i serien med Fredrik Broman och hans kollegor vid Gotlandspolisen.

Två tillsynes orelaterade händelser sker inom en kort tidsperiod. En olycka med en drunknad dykare och en polisanmälan angående ett flera år gammalt mord som ska ha skett i Frankrike. Det är den 24åriga studenten Jenny som genom återkommande drömmar börjat minnas att hon som barn sett sin pappa mörda en liftande ung flicka. Detta när Jenny följt med på en av hans långkörningar i Europa när hon var i 8års åldern. Självklart tas uppgifterna med skepsis från polisens sida men det finns saker i det hon berättar som verkar svåra att bortförklara. Samtidigt uppdagas att den drunknade dykaren visserligen drunknat men snarare i ett badkar än i samband med dykning. Glimtar och minnen bakåt i tiden där unga flickar sammanförts med äldre män mot betalning blandas med den aktuella utredningen. Vittnen begår självmord och när Jennys bror visar sig vara gammal lumparkompis med den döda dykaren vävs utredningarna samman och tar ny fart.

Låter det rörigt?
Jag är helt fascinerad av hur komplicerat och spännande Håkan får till det. Hur han visar att en liten händelse kan sätta i gång ett jordskred av händelser där alla verkar ha någon typ av inblandning som förövare, vittne eller oskyldigt offer. Hur väl bevarade hemligheter har en tendens att förr eller senare komma upp till ytan.  Hur en del förtränger och glömmer medan andra förtärs av skuldkänslor.
Bra jobbat igen Håkan! Absolut läsrekommendation!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.