torsdag 11 december 2014

Släke - Håkan Östlundh

I samband med författaraftonen inventerade jag mitt Håkan Östlundh-utbud i bokhyllan här hemma och fann att jag av någon anledning hade de första 6 delarna men bara läst del 2 & 5?? Såå oorganiserat! Köpte som sagt den 7:de avslutande delen under kvällen och kastade mig sedan direkt över del 1, Släke, med nyinflyttade kriminalpolisen Erik Broman på ett somrigt, mordiskt Gotland.

Lagom när Erik installerat sig på ön med familjen och sommarturismen strömmar till finner man en bestialiskt slaktad man gömd i en takbox på badparkeringen. I en sjöbod straxt intill har någon brutit sig in och spritt ut delar från ett får på ett näst intill rituellt sätt. Tidningarnas löpsedlar exponeras med "Turismflykt från mordön" och folk låser sina dörrar. När sedan ännu en man återfinns mördad och uppsprättad på ett liknande sätt sprids skräcken. Det blir en tuff start för nykomlingen Erik. Morden verkar slumpmässiga och offren har inga andra samband förutom att de båda var väldigt alldagliga och vanliga män. Hur väljs offren? Har man med en galen seriemördare att göra? ..och kommer han att mörda igen? Pressen på polisen är stor och steg för steg jagar man ledtrådar men det går för långsamt och skräcken kommer närmare..

Wow! Måste ha glömt hur bra Östlundh skriver eller är den inledande boken i serien den bästa?! Släke, (som för den delen är gotländska för de tjocka, illaluktande tångbältena längs kust och stränder) är en klurig, rafflande bladvändare med flera tricks för att lura oss läsare. Perfekt kriminalare!
Så läs. Själv ska jag läsa om nummer två i serien nu och friska upp minnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.