torsdag 1 januari 2015

Inkräktaren - Håkan Östlundh

Right on to bok nummer fem i Håkans Gotlandsserie men Fredrik Broman och hans kollegor. Tror att jag har läst den tidigare men känner konstigt nog inte igen den alls. Frågan är.. ärdet som recensenten på Gotlands Tidningar säger "..Inkräktaren kryper innanför skinnet och är den klart bästa deckaren i serien.?"

Matbloggaren Malin och fotografen Henrik Kjellander hyr ut sitt hus på Fårö tre veckor för att finansiera delar av den renoveringen de jobbar med. När de och de båda barnen kommer tillbaka saknas det saker, någon har bajsat i barnens leksakskorg och på ett familjefotografi har någon stuckit en penna genom deras ögon. Allt är mycket hotfullt och obehagligt. Det visar sig snart att den senaste hyresgästen bott under falskt namn och när en okänd dam lurar in dottern i bilen utanför skolan börjar både Malin, Henrik och polisen ana att någon verkligen vill skada familjen. Men vem och varför? Är det någon de känner? Fredrik, just återkommen i yttre tjänst efter en längre sjukskrivning och hans kollegor kartlägger, förhör och söker i parets familj, bekantskapskrets, yrkesroller och bakgrunder. Finns det en svartsjuk, galen stalker därute?
När så Henrik kommer hem till familjen efter några dagars fotojobb möts han av sin värsta mardröm.

Mer vill jag inte avslöja för det här är en riktigt spännande bok som får mig att snegla oroligt över axeln. Kittlande creepy:S och något jag unnar alla att upptäcka själva. Håkan berättade förresten på författarkvällen att han får idéerna till sina böcker från verkliga fall, saker han råkat höra på stan och aktuella företeelser i världen. I det här fallet kan vi läsare snabbt relatera till ett avskyvärt brott begånget i Arboga för några år sedan. Vad vet vi om de människor vi möter egentligen och vill vi inte godtroget tro det bästa om alla?  Men vadå? Vi kan ju inte gå omkring och tro att alla nya människor vi bekantar oss med är psykopater.
Eller..?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.