torsdag 8 januari 2015

Män ur mörkret - Håkan Östlundh

För er som tycker att det har blivit lite tjatigt med mina ständiga Håkan Östlundhrecensioner kan jag säga:
-Lugn! Jag har nu kommit till den sjunde och avslutande delen i hans Fredrik Broman-serie. En utomordentligt bra och läsvärd serie i sin genre måste jag säga och det är kul att plöja alla på raken medan man är inne i dem och blir bekant med de återkommande karaktärerna och miljöerna.

"Michael Nordborg satt med ryggen mot den öppna spisen och stirrade mot rummets andra ände där en bred köksö utgjorde gränsen mellan kök och vardagsrum. Främlingen, mannnen som överraskat honom när han varit på väg in och som hade bundit honom vid stolen, sysslade med något där borta. Michael Nordborg hade svårt att se exakt vad eftersom köksön skymde, men kunde inte dra någon annan slutsats än att han gick igenom skåp och lådor. Han förstod inte varför, men det skrämde honom."

Kriminalaren Fredrik Broman och hans fru har sålt huset på Gotland och efter mycket diskussioner bestämt sig för att återvända till Stockholm. Fredrik har fått en tillfällig befordran och hoppas på lugna sista veckor. När informationschefen på Finkalk, Michael Nordborg hittas torterad och mördad i sitt hem och politikern och Michaels älskarinna Johanna mördas i sitt hem dagarna efter grumlas de förhoppningarna. Båda är massmediala personligheter och journalisterna hårdbevakar och spekulerar vilt. Kan Finkalks bråk med miljöaktivisterna på ön vara bakgrunden eller är det ett svartsjukedrama som fått blodiga konsekvenser? Inte blir det mindre intressant för löpsedlarna när en fd. polis dyker upp som misstänkt i utredningen.
Grannarna  på den gräddhylleaktiga gatan där Michael bott förfasas över mordet. De är rädda och träffas för att prata om det som skett. Visst har det väl med Michaels arbete att göra? Något annat är väl otänkbart!
För det är inte bara vägföreningen och golfträffarna som binder granngänget samman..

Mmmm! Mer avslöjar jag inte. Det sägs att Östlundh fick idéen till den här boken när han råkade höra ett samtal på ett café. Undrar just vad det samtalet avslöjade?!
Kontentan är att hemligheter ofta kommer till ytan förr eller senare och girighet betalar sig dåligt i längden.
I boken finns även en spännande sidotwist där Fredriks kollega Sara Oskarsson hamnar i dåligt sällskap och råkar illa ut. När detta vävs samman med den pågående utredningen väljer hon att undanhålla bevis för att skydda sig själv och snart har hon målat in sig i ett obekvämt hörn.
Kan tycka att jag velat ha lite svar på Fredriks akuta huvudsymtom som vi får följa genom berättelsen men inte får något slutligt besked om men annars avslutas serien på ett bra sätt med ännu ett spännande fall och när Fredrik som flyttat till Gotland i första boken nu lämnar ön för nya äventyr.
Tack Håkan för god underhållning!
Får nog bli en Gotlandstur framöver om jag vågar:S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.