måndag 5 januari 2015

Laglöst land - Håkan Östlundh

Laglöst land gavs ut 2012 och är näst sista delen (den 6: i ordningen) av Håkan Östlundhs böcker med den gotländska polisen Fredrik Broman. Med tanke på alla skjutningar som förekommit på senare år i bl.a Malmö och Göteborg mellan olika kriminella gäng känns handlingen minst sagt högaktuell.
Och hur är det egentligen? Finns det perfekta brottet?

Kusinerna och bästa vännerna Viktor och Raffe har en plan. Eller mest är det Viktor för det är han som är hjärnan bakom planen att "riskfritt" smuggla in amfetamin från Öst och sälja via internet till partyfolket på fastlandet. Skickligt uträknat har de redan tjänat i stort sett vad de tänkt sig. Bara en vända till och sen ska de och Viktors flickvän Nadja lämna lilla, kalla Gotland för varmare breddgrader, äventyret och det fria livet.
Men nu är ju ingen plan är säkrare än den svagaste länken.
Någon läcker och plötsligt verkar fel personer fått reda på vad som pågår. Öns etablerade langare "Muraren" och hans hantlangare knackar på dörren och vill ha del av kakan. En stor del!
Steffe, Raffes våldsamma styvfar ruvar på hämnd och visar sig vara gammal fängelsekompis med den fiskare kusinerna samarbetar med.
När det så blir dags för den sista avtalade smuggelturen ut i Östersjön dyker inte fiskaren upp och Viktors idiotsäkra framtidsplan börjar spricka i fogarna på ett farligt sätt.

Som vanligt mycket välskrivet och genomarbetat in i detalj av Östlundh.
Här beskriver han ungdomligt oförstånd och tankar om odödlighet, det ljuva livet och hur lätt det är att blåsa sin omgivning utan att själv riskera något. Sen följer ett våldsamt uppvaknande när man kolliderar mer tyngre, etablerad kriminalitet som inte tolererar att någon konkurrerar på marknaden.
Hur långt är man villig att gå när man blir trängd?
Spännande och som läsare har i alla fall jag en tendens att "glömma" att ALLA är inblandade i ganska tunga saker och istället "heja på" de unga kriminella kusinerna.
I Laglöst land vävs även en kärlekshistoria mellan Viktor och Nadja in som man gärna vill ska få ett lyckligt slut. Hur det blir med den saken avslöjar jag inte och för er som ruvar på "det perfekta brottet" rekommenderar jag boken som ett bra botemedel;)
Trevlig läsning!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.