tisdag 18 november 2014

Stjärnlösa nätter - Arkan Asaad

Äntligen hörde stadens bibliotek av sig om att min beställda bok dykt upp och jag kunde ge mig i kast med författare två av de fyra som väntas till årets författarafton.
Arkan Asaad har jag läst en del OM men inte AV och förväntningarna på denna unga, sportiga kille med sin speciella bakgrund var höga.

"Vet ni hur sjuka i huvudet ni är? Hon är som min egen syster. Det blir ju incest. Våra barn kommer att få tolv fingrar och två huvuden."
Bokens 19-åriga huvudperson Amàr växer upp i en kurdisk familj i Sverige där fadern styr med järnhand.  Han känner sig svensk och ser fram emot ett fritt liv där han självklart själv kan välja yrke och vilka han vill umgås med. Under sommaren följer han motvilligt med fadern och småsyskonen för att hälsa på släktingarna i Irak. Väl där inser Amàr att det finns planer för honom och han utsätts för hårda påtryckningar som går ut på att han ska gifta sig med sin barndoms lekkamrat och kusin Amina. Han revolterar vilket leder till utfrysning och fysiskt våld. Fadern har tagit hand om hans pass och ingen pratar med honom. Sakta bryts han ner och mot sin vilja och för att få komma tillbaka hem till Sverige går han med på att gifta sig med kusinen. En snabb ceremoni och och ett påskrivet papper så får han äntligen komma hem igen. Amina blir kvar i Syrien i väntan på att få uppehållstillstånd i Sverige.
Väl i Sverige gör Amàr allt för att återgå till sitt vanliga liv och förtränga att han nu har en ung fru. Men fadern trycker på och släkten tjatar och hotar för att skynda på. Stämningen är hotfull. När Amàr träffar Shilan och blir kär blir allt ännu mer komplicerat. Han kallas till intervju på Migrationsverket för att där övertyga dem om att hans "fru" Amina ska få ansluta sig till honom. Hans värld fylls av lögner, hot och olycklig kärlek och Amàr mår allt sämre.

Bokens lär vara en självbiografisk berättelse där Amàr är den samme som författaren Arkan. Detta ger givetvis ett större djup och legitimitet till berättelsen. Kanske är den inte skriven på det bästa sätt jag läst men det är intressant att höra en insideberättelse om hur inte bara flickor blir infösta i överenskomna giftermål. Hur respekt från släkten går före kärleken till sina barn och hur de kurdiska traditionerna och värderingarna krockar med den fritänkande svenskens.
Mycket intressant och gripande läsning och framförallt ser jag nu fram emot att höra Arkan berätta muntligt om sitt liv, författande och relationen till fadern på En kväll i böckernas värld i december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.