måndag 24 november 2014

Lyckliga gatan - Liza marklund

Lyckliga gatan är den tionde boken om Stockholmsjournalisten Annika Bengtzon på Kvällspressen som allt som oftast hamnar i hetluften. Berättelsen sägs vara Liza Marklunds näst sista i den spännande serien.

Den omtalade entreprenören och fd riksdagsmannen Ingemar Lerberg hittas brutalt misshandlad i hemmet, familjens hund är dödad och frun Nora, verkar uppslukad av jorden. Polisen med Kommissarie Q och Nina Hoffman i täten sätts på fallet.
På Kvällspressen råder febril aktivitet som vanligt och Annika och hennes nya praktikant Valter ger sig ut för att söka information och nyheter.
När tidningens ansvariga utgivare, Anders Schyman, utsätts för en häftig förtalskampanj på en anonym blogg får Annika nya arbetsuppgifter. Schyman gjorde under sin tv-tid många år tidigare en dokumentärfilm om den försvunna miljonärskan Viola Söderland där han framhöll sin teori om att Viola frivilligt planerat och genomfört en flykt utomlands med sin förmögenhet. Polisen tog fasta på detta och lade ner utredningen vilket i sin tur ställde till det för Violas familj. Filmen fick stor uppmärksamhet, Schyman hyllades och fick Stora journalistpriset men nu menar den anonyma bloggaren att allt var en bluff och att bevisen Schyman lade fram var falska. Schyman ber Annika att lägga allt åt sidan för att följa upp de gamla spåren.
När hon tillsammans med Valter lyckas spåra upp den bilägare som Viola köpt sin påstådda flyktbil av lämnar han över en hittills okänd ledtråd. En väska som han funnit gömd under reservdäcket fylld med familjebilder och minnen från Violas familj. Skulle hon verkligen arrangerat allt så väl och sedan lämnat sina käraste samlade minnen?
Sättet som Viola lade upp sitt försvinnande på visar dessutom upp flera likheter med Noras handlande tiden innan hennes försvinnande. Parallellt med Nina Hoffman söker Annika sambanden mellan Violas försvinnande för 20 år sedan och Noras nu. Lever de? ..och i så fall var finns de nu? ..och varför planerade de lämna sina familjer?

Jag har läst alla tidigare böcker om Annika Bengtzon, som kretsar kring hennes familj, arbete och brott som hon snubblar över eller nosar upp. Jag gillar hennes personlighet för hon är en tuff, lite våghalsig tjej med fel och brister som gör allt för sina nära och för att få svar på sina frågor
Självklart har jag, liksom många andra, även sett filmerna med Helena Bergström som Annika och nyinspelningarna som gick på tv för inte så länge sedan då Malin Crépin spelade huvudrollen.
Lyckliga gatan har blivit bedömd som en passage till den sista boken men jag tycker den står sig bra på egna ben. Spännande upplägg med flera vinklingar. Slutet lämnas lite ouppklarat men funkar.

Kanske får vi svar i sista boken..?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.