torsdag 27 mars 2014

Sandmannen - Lars Kepler

4:de boken och ännu ett rafflande fall med finlandssvenska kriminalkommisarien Joona Linna. Här händer såå mycket så det blir nog en lite rörig recension om jag inte ska avslöja hela handlingen och förstöra spänningen för dig som vill läsa boken:S

När en sjuk, skadad och DÖDFÖRKLARAD man dyker upp mitt i Södertälje väcks flera gamla fall till liv. Både ouppklarade och förmodat uppklarade. Mannen, Mikael Frost ansågs för ett tiotal år sedan, tillsammans med sin lillasyster, drunknat i en sjö nära hemmet. Joona har däremot haft andra teorier om syskonens försvinnande och tror att de fallit offer för seriemördaren Jurek Walter. Jurek sitter nu inlåst och isolerad på rättspsyk. Joona som var den som fångade in Jurek är den enda som i alla år anat sambandet och dessutom trott att Jurek haft en medhjälpare. Mikaels berättelse tyder nu på att antalet offer varit många fler än polisen trott och kanske finns dessutom några av dem fortfarande instängda men vid liv. Mikael är säker på att systern ännu lever men att tiden är knapp. Polisen går igenom allt gammalt material om Jurek och varje liten ledtråd kollas upp igen. Samtidigt planeras en hemilg operation för att föra fallet framåt. För att lura fram information går Saga Bauer undercover som intagen på Jureks psykavdelning. Ett riktigt riskabelt uppdrag!
Saga är nu helt i händerna på den unga chefsläkaren på rättspsyk som har något av en egen agenda. Hon tvingas parera både honom och sina medfångar samtidigt som hon försöker med det som ingen tidigare lyckats med, att vinna Jureks förtroende. Samtidigt sker nya brott med Jureks signatur..?

Ledsen för den röriga och säkert obegripliga sammanfattningen. Saken är den att det här är en mycket spännande och tät historia men kanske lite mer överdriven än Keplers tidigare böcker. Visst brukar både verklighetens och böckernas brott vara både grova och komplicerade men att allt detta ska hända i samma grupp av människor på så kort tid känns ändå att ta i. Fick faktiskt för en gångs skull gå tillbaka i handlingen ett par gånger OCH läsa om slutet en extra gång för att hänga med. Vi får veta mer om Joonas privatliv och bakgrund och boken bjuder på en oväntad sluttvist som lockar till mersmak. Spännande, läsvärd bladvändare men som sagt lite osannolik. Läs och bedöm själv!

1 kommentar:

  1. Kan hålla med om att den är lite överdriven men en av få böcker som verkligen har fått mig att inte kunna lägga den ifrån mig förrän den är utläst! :)

    SvaraRadera

Tack för dina tips och kommentarer.