onsdag 12 mars 2014

Bländverk - Thomas Erikson

Efter ett inte allt för optimistiskt djupdyk i svägerskans bokkasse gjorde jag min första bekantskap med Thomas Erikson, svensk författare och beteendevetare. En bakgrund som han här slagit samman i sin första thrillerbok om konsulten Alex King och hans talanger för att hjälpa polisen att profilera misstänkta och vittnen.

2 välbeställda män i samhällets topskikt avrättas kallblodigt efter utpressning och polisen står utan ledtrådar. Av en slump kommer Inspektör Nina Mander och hennes närmaste chef, den bufflige Kriminalkommisarien Gabriel Hellmark i kontakt med konsulten Alex King som med sina talanger för att avläsa människor blir en behjälplig tillgång. Samtidigt verkar det som att Gabriels bror, journalisten Fredric med familj har försvunnit spårlöst. Parallellt med utredningen söker Nina och med hjälp av Alex diskret efter familjen. Ju längre de kommer ju mer sammanvävda verkar fallen vara. Allt pekar på att ett känt brottssyndikat ligger bakom morden och kanske även familjens försvinnande men Alex får inte riktigt den avancerade och proffsiga planeringen att stämma överens med de brottslingar som pekas ut. En mer anonym, kallhamrad och analytisk person skulle vara mer trolig som hjärnan bakom. Det ryktas om en okänd "Gudfader" men några spår efter en sådan hittar de inte. Utpressaren skickar brev till en rik arvtagerska som nu står i tur att avrättas om hon inte betalar 50 miljoner som "livförsäkring". Samtidigt lyckas Nina och Alex äntligen hitta Fredric och storyn får en ny vändning.

Wow! Äntligen en, för mig, ny svensk författare som skriver lite mer oförutsägbart. En spännande och tät berättelse och udda omkringkastade roller. Korta kapitel gjorde boken till en riktig "bladvändare". Attraktionen mellan Alex och Nina, det komplicerade förhållandet mellan Fredic och hans fru, den ovillige och buttre Gabriels insikt i beteende och profilering, det faktum att även om VI får veta vad som hände men inte alla inblandade.. ALLT detta gjorde boken till en hit och gjorde den turligt nog för oss läsare som gjord för en uppföljare. Dessa intressanta karaktärer ser jag absolut fram emot att bekanta mig mer med.
Stort + i kanten, Erikson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.