lördag 15 mars 2014

Livet efter dig - Jojo Moyes

Vid Nybro Fruarnas senaste sammankomst fick jag en mycket uppskattad värdinnegåva i form av brittiskan Jojo Moyes bestseller, Livet efter dig. Då jag ett par nätter senare hade problem med sömnen, och boken hamnat på sängbordet, sträckläste jag stora delar av den i takt med att tårarna blötte ner kudden och jag riskerade att väcka maken med mitt snorande.

"-Sex månader, George. Han har lovat att ge mig sex månader. Nu vill jag inte att vi pratar mer om det, särskilt inte inför någon annan. Och vi måste... Hon tog ett djupt andetag.
-Vi måste be för att något inträffar under tiden som får honom på andra tankar."

Clark, eller Louisa som hon egentligen heter, får jobb som personlig assistent till den förmögne Will. Den forne affärsmannen och aktiva äventyraren är sedan ett par år mer eller mindre totalförlamad efter en trafikolycka. Clark känner sig osäker i sin nya yrkesroll och inte blir det bättre av Wills sarkastiska attityd men med tiden växer en varm vänskap fram och samarbetet går bättre. Av en slump råkar Clark höra ett samtal mellan Wills mor och syster som gör henne bestört. Will, som inte kan förlika sig med ständiga smärtor och att vara beroende av andras omvårdnad har bestämt sig för att åka till en självmordsklinik. Han har vid ett tillfälle försökt ta sitt liv men nu lovat modern 6 månaders betänketid mot att sedan få hjälp att komma till kliniken om hans beslut kvarstår. Clark inser att hon blivit anställd för att "vakta" honom men bestämmer sig för att göra allt som står i hennes makt för att få Will att upptäcka och välja livet igen. Hon drar med honom på mer eller mindre lyckade projekt och utflykter och försöker på så vis visa honom glädjeämnen. De kommer närmare varandra och Clark inser att hon hyser betydligt mer än vänskap för den snygge, världsvana mannen i rullstolen. Med bara veckor kvar tar hon med honom på en avkopplande solsemester som de båda njuter av. Hennes kärlek visar sig besvarad men reaktionen blir inte den hon förväntat sig. Klockan tickar och Clark och Wills familj hoppas...

Oj Oj Oj, vilken bok!
Nu pratar vi hjärta och smärta på hög nivå. Länge sedan jag gråtit så mycket samtidigt som jag har känt värmen och kärleken mellan Clark och Will fullkomligt ånga upp ur boksidorna. Jag kan riktigt se Clarks envisa karaktär i sina omaka secondhandkläder och getingrandiga strumpbyxor som fullständigt vänder upp och ner på Wills liv. En berättelse lika svår att lägga ifrån sig som att inte bli berörd av. Djup och intressant frågeställning. Hur långt sträcker sig rätten att bestämma över sitt eget liv?
Jag både sympatiserar och förstår Will samtidigt som jag liksom Clark hoppas och hoppas för vem älskar inte lyckliga slut?!
Läs den! Eller se den på film (jag tror att den finns) i enrum. En härligt skön gråtstund väntar dig.

2 kommentarer:

  1. Låter bra med tanke på att jag köpte den fr några veckor sedan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du som jag njuter av att leva dig in i historien och karaktärerna i en bra bok eller film så är denna en hit. Trevlig läsning, Carro.

      Radera

Tack för dina tips och kommentarer.