torsdag 5 december 2013

En kväll i böckernas värld

Viveca Sten, Katerina Janouch, Arne Johnsson, Torbjörn Flygt och Niklas Krog.

Det är som att kliva in i en annan värld för ett par timmar. Författare är oftast väldigt goda berättare och tillsammans med flera hundra av ortens bokintresserade njöt jag av att ryckas med i deras berättelser om författandets vedermödor och njutningar.

Först ut var Viveca Sten, just nu högaktuell då tv-serien, grundad på hennes bokserie, Morden på Sandhamn sänds på Tv4 på måndagar. Hon berättade bl.a att hon hade tagit död på ungefär 5% av öns befolkning i sina 6 första böcker men att hon hade som målsättning att göra livet farligare där än för invånarna i Midsomer, som just nu är världen litterärt farligaste plats att leva på;) 7:de boken om Nora, Thomas och livet på Sandhamn är under skrivande och tanken är att det ska bli 10 böcker i serien. Viveca kallade detta lite skämtsamt för sin planerade "deckarlog" efter ordet dekalog.

Efter Viveca var det dags för barnboks- och fantasyförfattaren Niklas Krog. En mycket sympatisk kille som berättade om sin stora blyghet under uppväxtåren som lett honom in i böckernas värld. Hans berättelser grundar sig också ofta på egna erfarenheter så det blir en del basketspelande, blyga ungdomar som figurerar i hans böcker.

Sen har vi ju Arne Johnsson som för fjärde året agerade konferencier för evenemanget. I programbladet lyfts han fram som lite av ortens stolthet även om han flyttade ut redan 1977.
-Jag är ledsen Arne, du må vara en prisad poet men någon vidare konferencier är du inte. Medan författarna talade fritt långa stunder läste du högtravande obegripligheter innantill från en hög A4-ark och jag skulle personligen hellre se en naturligt medryckande person i stil med fd radioprofilen Gunnar Svärd i rollen som presentatör. Just my opinion..

Efter paus med kaffe och baguette från ortens konditori var det dags för kvällens lite "tyngre" författare, Torbjörn Flygt, att inta scenen. Efter att ha läst ett par av hans alster, vilka jag helt ärligt funnit lite svårbegripliga, blev jag glatt överraskad över hur intressant han berättade muntligt om sina tankar kring lag, moral och den moderna föräldrarollen. Han berättade också en hel del om och läste delar ur sin senaste bok Var man, som just handlar om två män varav den ena är fysisk far till den flicka som den andre i realiteten agerat far för under alla år. Är man nyfiken på Torbjörn så är detta en mer lättläst bok än en del av hans tidigare utgivna skulle jag säga. Han tar definitivt upp viktiga frågeställningar.

Sist och allt annat än minst var det dags för Katerina Janouch. En kvinna som verkligen inte ber om ursäkt för sig och gärna med glimten i ögat raljerar över både publiken höga ålder, ortens litenhet och sina alkoholiserade män. Som i en parentes måste jag säga att jag älskade hennes vitprickiga, gröna klänning som gjorde henne till ett kaxigt utropstecken i lokalen;) Katerina kom till Sverige i 10-årsåldern och är känd för många som skribent och kolumnör i veckopressen. Hennes bok Anhörig, där hon berättar om livet som hustru till en missbrukare har slagit stort och hon åker runt och föreläser i ämnet en hel del. Tyvärr har jag inte läst boken så det får skrivas på min "måste-läsa-lista". Just nu skriver hon på sin 7:de bok om barnmorskan Cecilia Lund (se tidigare inlägg om Tigerkvinnan). Katerina hade trots träsmak och den sena timmen publiken i sin hand.

Summa summarum: Totalt sett en fantastiskt spännande kväll i böckernas värld som givetvis avslutades med ett bokinköp med signering av kvällen stjärna.
..och inte att förglömma TACK Anna för trevligt sällskap i år igen:)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.