söndag 22 december 2013

Marcoeffekten - Jussi Adler Olsen

Jussi Adler Olsen är en av Danmarks mest lästa kriminalförfattare och hans serie om Avdelning Q har sålt i över en miljon exemplar bara där. Marcoeffekten är nr 5 i serien som inleddes med gastkramande "Kvinnan i rummet" 2007. Har man läst DEN lovar jag att man är fast i serien med den problemtyngda, arbetsovilliga kriminalinspektören Carl Mörck och hans mystiske assistent Assad, som i källaren hos Köpenhamnspolisen utgör en minimal Cold Case-grupp. Till sin hjälp har de den ständigt skiftande Rose och hennes alteregon.

Kriminalinspektör Carl Mörck har just blivit dumpad av psykologen Mona som han planerat fria till, fått ännu en oinbjuden inneboende i sitt redan överbefolkade hem och känner sig mer ur gängorna än vanligt när Rose rusar in på kontoret med ett anslag, nedrivet på stan och propsar på att de ska undersöka ett gammalt försvinnande. Samtidigt rymmer den unge pojken Marco från den kriminella, Dickensaktiga tjuvliga, han tillhört och tvingats stjäla och tigga för. Under sin flykt snubblar han över ett gömt lik i skogen. Senare ser han ansikten på samma lik pryda efterlysningsaffischer i Köpenhamn. Hans vetskap om den döde gör honom farlig för både det gamla gänget och dess uppsatta, okända uppdragsgivare och han blir snart ett jagat byte för både polis och kriminella. Marco, som vistas illegalt i landet, litar inte på någon men med sin fingerfärdighet lämnar han ledtrådar hos Mörck och hans kollegor som leder dem i riktning mot de skyldiga. Marco har nu en dödsdom över sig och flyr genom Köpenhamn med inhyrda mördare efter sig. Carl beundrar den smarta, undflyende pojken och inser hans utsatthet. Ska de hinna lösa fallet och ta fast de riktiga skurkarna bakom det gamla försvinnandet innan Marco hittas av fel personer?

5:e delen i Q-serien är en komplicerad historia med förgreningar ända till Afrika och förskingrade biståndspengar. Mitt i historien finns huvudkaraktären, Marco, som bara längtar efter att få leva ett vanligt liv med skola och familj och den kroniskt sjuka Tilde som saknar sin försvunna fosterfar. Mysteriet med vem Assad egentligen är och var han fått sina färdigheter ifrån nystas ännu en bit och och Carl Mörck finner sig än en gång insyltad i ett fall han helst undvikit.
Är ni intresserade av serien? Läs från början för att få rätt behållning av de udda kollegorna på avdelning Q.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.