torsdag 16 januari 2014

Vad natten döljer - Dean Koontz

Ibland undrar jag varför jag alltid läser såna här ruggigheter!? Pratade igår med en vän som satt på Arlanda och lyssnade på en ljudbok om ett litet barn som kommit bort. Hon tyckte handlingen var otäck och jag sa att "det är ju bara en bok. Inte på riktigt". Straxt efter hör jag på radion om en 1,5åring som eftersöks efter
att ha försvunnit spårlöst från sitt dagis. Så mycket för den "det-är-ju-bara-en-bok-trösten". Nu gick det ju sån tur var bra för verklighetens barn som återfanns rädd men i stort sett oskadat skick senare under dagen.
Koontz böcker brukar i alla fall överträffa verkligheten vad gäller övernaturliga inslag.

När mordutredaren John Calvino var 14år mördades hela hans familj brutalt av en seriemördare. John lyckas undkomma och dessutom skjuta mördaren till döds. Straxt före hotar dock mördaren att återkomma den dag John blivit vuxen och skaffat en egen familj. Detta är ord John för alltid bär med sig utan att avslöja dem för någon.
Nu som vuxen lever John lycklig tillsamman med den framgångsrika konstnären Nicolette och deras 3 barn.
Sonen i en annan familj på orten mördar plötsligt hela sin familj innan han avslutar med att våldföra sig på sin syster på ett bestialiskt sätt. John kan inte släppa tanken på hur dessa mord efterliknar morden på den första av fyra familjer som blev mördade när han var ung. Han uppsöker den unga, inspärrade sonen som beter sig underligt och säger saker som bara någon som varit med i Johns ungdom kan veta.
Vad är det som händer? Har mördaren "återvänt" från det döda för att fullfölja sitt hot mot John?
John får tanken att den unge mannen är besatt av den döda mördaren och blivit styrd i sitt grymma agerande. En otrolig tanke som han inte delger någon annan men efter detta börjar saker hända i Johns hus. Alla i familjen upplever en förändrad stämning, ser skuggor i speglarna och hör hotfulla röster men ingen talar om sina upplevelser så John tror att han är den ända som vet att han fått "något" med sig hem.
När ännu en familj blir mördade av två olika mördare utan synbart motiv vet John att han har rätt. Mördaren är tillbaka och genom att ta över andra människor hotar han att utplåna John och hans familj.
Årsdagen för mordet av Johns föräldrar och syskon närmar sig och flera personer blir styrda mot hans hem av en osynlig vilja.
Hur ska John kunna rädda Nicolette och barnen från en osynlig, ond ande?

Tja, har ni läst Koontz förut så vet ni att det är i den här stilen hans böcker ofta går. De brukar vara riktiga "bladvändare" som man har svårt att släppa ifrån sig och den här gången håller han stilen. Kan inte annat säga än att en och annan kall kår ilade genom mig när jag låg under täcket i kvällsmörkret och läste den här boken. Precis som det ska vara:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.