Så igår, en kylig decemberkväll bar det äntligen av till 5:e årets författarkväll på Kristallen i Nybro.
Samma trevliga sällskap, lika välbesökt, samma smörgås med brie & salami från stadens konditori och som vanligt årets första julmust. ALLT var så där härligt bekant!
..och så var det ju det här med de besökande författarna.
DE var självklart nya och spännande för året!
Kvällen inleddes av samma konferencier som tidigare år. Bygdens stolthet (inte såå många celebriteter att välja bland i vår lilla stad) poeten Arne Johnsson. Kanske är lite orättvis för han har visst tilldelats en hel del prestigefyllda priser inom kulturlitteraturen men han är ju så erbarmligt tråkig, obegriplig och oengagerande. Dessutom läser han alltid innantill!
Första författaren att inta scenen efter Arnes presentation var psykologen och ungdomsförfattaren Jenny Jägerfeldt. Hon verkade full av energi och berättade på ett underhållande och skämtsamt sätt om sin spretiga, rastlösa bakgrund med resor, sekter, skolor och restaurangjobb runt om i världen. Inte förrän hon drabbade av en aggressiv form av reumatism och en påtvingat lugnare tillvaro bosatte hon sig i Sverige på riktigt och kanaliserade sin frustration över sin situation i skrivande. Hon valde att plugga psykologi och har senare kombinerat sitt arbete med ungdomar med sina skrivna historier. Hon väver ofta in olika diagnoser i sina berättelser men är noga med att inte låta det bli huvudstoryn. Som hon säger: - En blind person går ju inte bara omkring och säger och tänker att den är blind. Det är ju något man lever med och sen har man samma problem som alla vi andra i form av ekonomi, kärlek, jobb etc. Likadant är det för personer med psykiska diagnoser och människorna i deras omgivning.
Efter Jenny var det dags för "kvällens mördare", som han själv inledde sin presentation.
Håkan Östlundh verkade inte så van att tala inför en större grupp så det gick lite taffligt. Eftersom han nyligen gett ut den 7:e och avslutande delen i sin kriminalserie med Gotländska kriminalaren Fredrik Broman berättade han om hur det är att skriva en sammanhängande serie och om kraven att skriva klart böckerna i en forcerad takt. Enligt honom får den som är bra på att skriva slita hårt in till sista kommatecknet medan andra som har en riktigt bra storyidé får mer hjälp med själva skrivandet. Jag gillar verkligen Håkans böcker och han försökte nog så gott han kunde men fängslande och intresseväckande blev han tyvärr inte muntligt.
Efter den traditionella pausen med fika och catching-up-talk med mitt sällskap var det så dags för ett nytt par författare och nu höjdes nivån något.
Arkan Asaads berättelse om sin bakgrund och familjens flykt från krigets Irak på 80-talet lämnade ingen i salen oberörd och alla var idel öra. Arkan berättade med en blandning av befriande skämt och djupaste allvar om hur faderns flykt fått konsekvenser för den kvarvarande släkten i Irak och att han tyngd under skuldkänslor förändrats och blivit den osympatiska man han framstår som i debutromanen Stjärnlösa nätter. Berättelsen gav mig en helt annan syn på och förståelse för den självbiografiska handling som utspelar sig i boken. Arkan kunde vi nog alla lyssnat länge på!
..men kvällens sista författare, Sara Kadefors, skulle ju också få en chans att underhålla oss och det gjorde hon med bravur. Avslappnat och vant berättade hon om sitt författarskap och hur hon alltid velat skriva en kärlekshistoria men våndats inför jämförelsen med alla tidigare stora kärleksromaner och risken att låta klyschig. Om hur hon aldrig tror sig skriva självbiografiskt men ofta efteråt inser att hon upplevt samma saker som personerna i böckerna. Det märktes att Sara är en van underhållare med sin bakgrund inom radio och tv.
..och så utnämnde jag och mitt sällskap henne till "Årets Klänning". Ni som läst här tidigare kanske minns att jag nämnde Katerina Janouch fräcka klädsel förra året och nu stod Sara här i en otroligt snygg, sober och stilren klänning som fick mig och min väninna att dregla:P. Fick faktiskt chansen att nämna klänningen för henne efteråt vilket verkade göra henne glad och smickrad. Hon avslöjade var hon köpt den också..;)
Kvällen avslutades för min del, i alla fall med ett inköp av Östlundhs 7:e Gotlandsbok.
Signerad med hälsning så klart!
..och så ett tips till arrangörerna. Har hört att skådespelaren och prästsonen Samuel (Skärgårdsdoktorn) Fröhler härstammar från Nybro. Vore inte det ett ess som presentatör för En kväll i böckernas värld 2015?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för dina tips och kommentarer.