Böcker som blev film

Fast jag vet att jag blir besviken nästan varje gång, kan jag inte låta bli att se tv-serier och filmer baserade på böcker jag läst. Ibland är de ganska okej men oftast ser inte rollfigurerna ut som de beskrivs i böckerna, handlingen förenklas och förvanskas och platser byts ut. En författare jag lyssnade på en gång uttryckte det som att vi alla, individuella läsare av en och samma bok, skapar vår egna film i huvudet vilket självklart gör det extra knepigt för filmproducenterna.
Likväl kan jag inte låta bli som sagt..


2017-04-02
Kvinnan på tåget
Söker just med ljus och lykta efter filmen "Kvinnan på tåget" med Emily Blunt i huvudrollen som den alkoholiserade Rachel. Filmen hade biopremiär i november 2016 och har varit ganska omtalad.
Efter att ha läst boken som ligger till grund för filmen är jag nyfiken.
Återkommer med reflektioner när jag sett den.
Kanske har du sett den? Vad tycket du?
 


2017-02-15
Harry Bosch
Wow! Äntligen kom jag åt serien med min amerikanska favoritHarry! (Ni som följt mig vet ju att jag även har en norsk dito). Den coola, orädda, jazzälskande Hollywoodpolisen som går sina egna vägar. Manuset följer böckerna bra och för en gångs skull får vi se en polisserie där poliserna får slita och lida nederlag längs vägen och inte bara på ett Five-0aktigt sätt med teknik, vackra vyer, snabba bilar och underbegåvade bovar lösa fallen snabbare än snabbt. Klart mer realistiskt gissar jag.
Författaren Michael Connelly är i allra högsta grad inblandad i att hans böcker blivit levande och skådespelaren Titus Welliver gör en riktigt bra rolltolkning. Kanske för att han, precis som jag, älskar böckerna eller som han själv säger i nedanstående intervju inför andra säsongen: -"..när jag väl börjat måste jag fortsätta, så jag har läst dem vid tillfällen då jag har gott om oavbruten tid, som när jag flyger, så att jag kan sluka dem från pärm till pärm.".
Känner igen mig där!
Nu har jag sträcktittat på säsong 1 och ser fram emot att sätta tänderna i nästa säsong.
Läs själva vad seriens Harry hade att säga inför de nya avsnitten här.



2014-11-02
Gone Girl
Lite utdragen och långsam men helt okej..
Passade på att bjuda maken på bio härom kvällen och siktade in mig på en filmatisering av en bok jag hållit i ett par gånger och tänkt köpa men inte kommit till skott så förutom att jag visste att den sålts i över 2 miljoner exemplar sedan den gavs ut 2012 och att den legat etta 8 veckor i rad på bestsellerlistan hade jag inga förutfattade förväntningar;)
Boken Gone girl, som filmen baseras på är skriven av Gillian Flynn som brukar skriva bra och spännande historier. Regissören David Fincher har tidigare gjort filmer som Panic room och USA-varianten av svenska klenoden The girl with the dragon tattoo.

Paret Nick (Ben Affleck) och Amy (Rosamund Pike) Dunne lever i ett normalt och lyckligt äktenskap sedan 5år. Eller? På deras 5:e bröllopsdag försvinner Amy spårlöst. Polis blir inkopplad, frivilliga engagerar sig och Ben vädjar i Tv att de som vet något ska höra av sig. Ganska snart får dock polisen in vittnesuppgifter och hittar spår som tyder på att Amy bragts om livet i parets hem och misstankarna faller tungt på maken Ben. Har han duperat alla? Historien hinner vrida sig flera varv innan en för mig otillfredsställande upplösning presenteras. Har hört att orginalboken ska ha ett annat slut. Någon som vet? Får nog läsa den vid tillfälle men för närvarande är min nyfikenhet botad.
Kan nämna för eventuella fans av amerikanska humorserier att Neil Patrick Harris från How I meet your mother gör en ganska smärtsam biroll i filmen.
Helt ok film men den kunde gott ha kortats ner lite från sina nästan 2,5 timmar för att få en tätare handling, det fanns några irriterande ologiska luckor och som sagt ett annat slut hade gett ett bättre betyg från mig.

Sugen på en trailer?
  


2014-01-31
Under The Dome
Måste ses om du älskar King!
Förgyller just vinterkvällarna med inspelade tv-serien Under The Dome baserad på min och många andras favoritförfattare Stephen Kings bok med samma namn. Den har jag tyvärr missat att läsa och om det nu beror på bristen på förutfattade meningar eller om den helt enkelt är bra men det är just vad serien är.
Efter ett antal avsnitt kan jag konstatera att den levererar precis den blandning av personskildringar, spänning och övernaturliga inslag som Kings material brukar göra. Bortser man från de lite "inte-av-denna-världen-inslagen" så skildrar den tyvärr mänsklighetens onda och goda sidor allt för tydligt och inte alltid smickrande. Någonstans beskrevs berättelsen som "Pestens tid möter Flugornas Herre". Känner ni till och har läst dessa böcker så kommer ni nog att hålla med.
Jag rekommenderar verkligen att ni laddar hem och kollar på serien.
Själv ser jag redan med spänning fram emot nästa avsnitt!



2014-01-07
Tyskungen
Norsk motståndsman eller vakt i nazisternas fångläger?
Såg som så många, Tv-dramatiseringen av Camilla Läckbergs bok Tyskungen under mellandagarna. Det var ett tag sedan jag hörde boken som ljudbok men har hela tiden tyckt att den varit en av de bästa i hennes Fjällbacka-serie. Jag kommer inte hundraprocentigt ihåg alla turer men det mesta fanns nog med och följde bokens handling. (Har aldrig varit förtjust i när man ändrar och stryker för mycket från bokens originalhandling och att byta slut borde vara helt förbjudet.)

Författaren Erica med familj har just återvänt till Fjällbacka efter moderns död när en man dyker upp och uppger sig vara hennes okända storebror. Han hittas senare död på sitt hotellrum och Erica börjar läsa moderns dagböcker för att hitta sanningen bakom mannens påstående. Vi får parallellt följa Ericas mammas ungdomstid under andra världskriget då familjen gömde en norsk motståndsman i hemmet. Kärlek uppstår men så försvinner den unga mannen plötsligt och lämnar Ericas mor gravid. Fyra av hennes vänner delar nu en hemsk hemlighet som de svär att bevara för alltid men när Erica åratal senare hittar en tysk krigsmedalj bland moderns saker och börjar rota i minnena börjar hemligheten sippra fram och den ena efter den andra av de gamla kvarvarande barndomskamraterna hittas döda.
Vem var den norska motståndsmannen som var far till Ericas bortadopterade bror. Vart tog han vägen och vad visste egentligen modern om vad som hände?
Utlåtande..
Oavsett om man läst boken eller inte så är filmen riktigt bra tycker jag. Fristående från serien är den lätt att komma in i. Jan Malmsjö gör en trovärdig gestaltning av en nu för tiden nazistbekämpande person med hemligheter från krigsåren som han är mån om att mörklägga. Hu
Ingen har hittills gjort bokens polischef Bertil Mellberg rättvisa.
vudpersonerna Erica och hennes man polisen Patrik spelas av Claudia Galli och Rickard Ulfsäter. De gör det helt okej men jag föredrog nog skådespelarna som gestaltade dem i de tidigaste filmerna (Elisabet Carlsson & Niklas Hjulström). Det är alltid knepigt när man väljer att byta skådespelare på samma karaktärer.
Som filmatisering..
Klart godkänt och sevärd!




2013-12-29 
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

 Vill du veta vad 78 431 svenskar gjorde på på juldagen 2013?
De såg premiären på filmatiseringen av "Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann". Filmen bygger på Jonas Jonassons debutroman som blev 2010års mest sålda bok så förväntningarna på Felix Herngrens tolkning var självklart skyhöga.
Höll den måttet?
Absolut!
Den smått otroliga historien om hur Allan Karlsson, gestaltad av folkkära Robert Gustavsson, rymmer från ålderdomshemmet på sin 100årsdag ger full gas från start och håller ända till mållinjen. Pararellt med gamle Allans galna äventyr med elefanter, en väska med 50 miljoner och hotfulla MC-gäng blandas upp med tillbakablickar ur Allans tidigare liv. OCH vilket liv sen!! Tvärs över jordens kontinenter har han bokstavligen sprängt fram och påverkat världshistoien mer än en gång.
Filmen höll ursprungsstoryn bra, visade genuina svenska miljöer och bjöd på flera goda skratt. Roberts maskering till en hundraårig man var helt suveränt gjord. Glatt överraskad blev jag av, för mig okända, Iwar Wiklander som gestaltade Julius. Julius som av en slump dras med i gamle Allans äventyr.
Något negativt? Ja, det var svårt att höra vad Allan sa i de berättande tillbakablickarna. Det var så mycket andra ljud som störde så det var lite svårt att hänga med.
Betyg? Väl godkänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.