måndag 2 november 2015

Högaktuell handling och spännande till sista sidan

"-Är detta en kopia på den polisanmälan som du gjorde igår?
Skyndsamt drog hon fram sin egen kopia och jämförde. Det var samma handling.
-Men det där är inte ditt namn, sa han och pekade.
-Jo, sa hon.
-Nej, sa Andreas Blom, det är det inte. För det här är ditt namn. Han sköt över ett nytt papper till henne. Hon stirrade utan att riktigt begripa vad hon tittade på. En kopia av ett pass med hennes bild men med ett annat personnummer och med en annan persons namn. Therese Björk, hette passinnehavaren. Rummet började snurra."

Hon befinner sig i Thailand och har på bara ett dygn förlorat allt! Först har hennes hemresebiljett avbokats och mejlkonto lagts ner. Hon har fått vetskap om att hennes mor, far och syster hittats döda i Stockholm. Hon har blivit rånad på pass, pengar och det arbetsmaterial hon samlat på sig under resan. På hotellet där hon bott i en vecka säger sig personalen aldrig ha sett henne. När hon söker hjälp på Svenska ambassaden får hon veta att thailändsk polis söker henne under annat namn misstänkt för narkotikabrott. Någon har verkligen lagt ner tid och planering på att förinta hennes identitet och se till att hon inte kommer tillbaka till Sverige.
Samtidigt söker Stockholmspolisen med ljus och lykta efter Johanna Ahlbin för att meddela henne att man funnit hennes föräldrar döda i något som ser ut som självmord men ingen verkar veta vart hon finns. Fadern Jakob har varit en kontroversiell präst som aktivt tagit ställning i flyktingfrågan och ofta fått ta emot hot från högerextremistiska grupper. Genom uppväxten har Johanna och hennes syster Karolina fått dela hemmet med gömda illegala flyktingar och präglats av detta på skilda sätt. Straxt innan sin död får Jakob nys om en ny flyktingväg in i Sverige. En väg som kantas av falska löften och girighet.

Flyktingsmuggling, stark övertygelse, svek och pengar genomsyrar Kristina Ohlssons andra bok om Fredrika Bergman och hennes kollegor vid Stockholmspolisen.
Den lite luggslitna gruppen med en höggravid Fredrika, en självömkande näst intill missbrukande Peder och chefen Alex med oroliga hemmaförhållande förstärks tillfälligt av Joar som sällskapar med Peders f.d. älskarinna. Konflikterna avlöser varandra allt medan de två dödsfall de utreder parallellt visar sig vara mord med kopplingar till varandra. Handlar det om flyktingfrågan eller är det en tragisk familjetragedi?
Återigen en bladvändare, faktiskt ännu bättre än den första, som är omöjlig att lägga ifrån sig. Problemen är många, persongalleriet stort och ända in i det sista får jag som läsare klura på upplösningen.
Rekommenderas? Absolut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.