tisdag 27 oktober 2015

Böcker på mognad - En hit

- Okej! Hösten är här och analyserande- och skrivlusten har återinfunnit sig!
Under stressiga perioder i livet läser jag SJÄLVKLART fortfarande. BÄSTA avkopplingen! Men däremot har jag vare sig ork eller intresse av att göra något mer kring läsandet. Nu har lusten att dela med mig återkommit så håll till godo!

 

Först ut är en ny bekantskap för mig men säkerligen känd för många av er. Jag köpte flera böcker av Kristina Ohlsson för länge sedan och sen har de blivit stående i bokhyllan olästa. Eller på mognad som jag brukar tänka:) De kanske inte som ett vin smakar bättre med åren MEN det är en viss njutning och tillfredställelse i att ha bra läsning kvar oläst i bokhyllan redo att tas fram och avnjutas när andan faller på.
Jag har under tiden sett flera artiklar och recensioner om Kristinas författande och noterat att hon fått bra kritik, att flertalet av hennes böcker översatts till andra språk och blivit storsäljare världen över så visst var jag lite extra nyfiken nu när böckerna mognat klart och var redo att plockas;)

Kristina Ohlsson, Säkerhetspolitisk analytiker & författare

Fredrika Bergman, civilanställd akademiker vid Stockholmspolisen har svårt att hitta sin plats i arbetsgruppen med poliskollegor som ser ner på henne. Enligt dem har hon inte rätt inställning eller utbildning för yrket och de, och i ärlighetens namn även hon själv, räknar med att hennes tid hos dem ska bli kort.
När åttaåriga Lilian spårlöst försvinner från Stckholmståget tror Fredrikas chef, den legendariske Alex Recht och kollegan Peder Rydh, att fallet ska lösa sig snabbt. Barn "tappas ofta bort" och återfinns utan större dramatik. Dessutom ligger Lilians mor, Sarah i skiljsmässa från sin misshandlande make som genast blir en naturlig huvudmisstänkt. Problemet är bara att han verkar ha försvunnit spårlöst. Fredrika vill undersöka andra spår, som t.e.x. vem kvinnan var som av en slump lyckades få Sarah att bli akterseglad av tåget så att Lilian lämnades obevakad, men hålls tillbaka av sin chef som tycker att de som han uttrycker det ska koncentrera sig på polisiära spåret.
När så Lilians kläder OCH HÅR skickas i en låda till modern och Lilian själv dyker upp död utanför ett sjukhus i Umeå hopar sig frågetecknen. Varför Umeå? Och skulle hennes pappa verkligen vilja döda sitt barn?
När så ännu ett barn försvinner  under liknande omständigheter sprider sig paniken i gruppen och Fredrika ger sig ut för att utan medgivande söka svaren på sina funderingar. I takt med att fallet sväller till ett ohyggligt monster växer Fredrikas passion för polisyrket och kollegorna tvingas omvärdera sin åsikt om hennes lämplighet och idéer. Nu gäller fokus och samarbete, för tiden är kort och fler barn riskerar att råka lika illa ut som Lilian om de inte kommer mördaren på spåren snart.

SÅ GLAD att jag äntligen plockade fram Kristina Ohlssons böcker som hamnat längs in i en hylla i mitt trånga, röriga hemmabibliotek. Blev nämligen inte besviken! Askungar, som är hennes debutbok från 2009 är en riktig bladvändare och karaktären Fredrika (som nog ligger ganska nära Kristina och hennes egna erfarenheter som civilanställd hos Rikspolisstyrelsen) upplevs som den starka, egensinniga kvinnan i en manlig värld som vågar gå sina egna vägar. Som läsare får vi även stifta bekantskap med Fredrikas och hennes kollegors privatliv, kärlek, framgångar, funderingar och problem vilket ger djup i historien och en önskan om att se vad de ska gripa sig an härnäst.

Bok nummer två om Fredrika Bergman och hennes kollegor vid Stockholmspolisen ligger redan på sängbordet! Mogen och redo att läsas:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.