tisdag 3 mars 2015

Ännu ett Elegant Crime av Rudberg..

"Hon strök med handen över sin högerarm. Tre gånger hade hon gått med den i gips. Vänsterarmen betydligt fler gånger än så. Han visste att det blev större problem med högerarmen så den hade bara skadats de gånger han inte kunnat kontrollera sig. När barnen var riktigt små och påfrestande. När hon ammade. När jobbet varit extra hårt. Då togs det ingen hänsyn till höger eller vänster. Mjukt eller hårt. Då skulle allt bara ut."

En av delägarna i ett framgångsrikt investmentbolag med högt uppsatta kunder blir brutalt misshandlad på kontoret. Ett företag som inte vill ha någon dålig publicitet och som har kontakter ända upp i regeringsnivå. Riksåklagaren Olle Lundqvist får det delikata fallet på sitt bord och sätter sitt hemliga specialteam i arbete. Den rutinerade utredaren Torsten, hans unga kollega Augustin och den kompetenta åklagarsekreteraren Marianne sätter upp ett högkvarter i Mariannes våning och kör igång arbetet. Investmentbolaget The Chinese Wall visar sig vara ett mansdominerat företag som styrs med hjärnhand av Nils Burehorn. Delägandet i företaget går i arv men enbart till söner. Döttrar och hustrur göre sig inget besvär då företaget visar sig ha en omodern, skrämmande, näst intill olaglig kvinnosyn.
Men även privat visar det sig snart att Nils är en kvinnoföraktare och hustrun Amy har levt med regelbunden psykisk och fysisk misshandel under hela äktenskapet. Nu verkar dessutom äldsta sonen tagit efter faderns beteende. På natten efter en av familjens berömda nyårsbjudningar försvinner plötsligt Amy och medan vissa är övertygade om att hon tagit sitt liv, hoppas andra att hon äntligen flytt hemmet. Utredningsgruppen får ett knepigt arbete med att utreda händelserna och sambanden kring The Chinese Wall.

Medvetet berättar jag lite mer kring handlingen denna gången men samtidigt är den största behållningen även denna gång samspelet mellan Torsten, Augustin och Marianne. Ett såå charmigt och mänskligt gäng med fel, brister och en gemensam tro på rättvisan.
Efter att ha sett avsnittet om Denise Rudberg i serien Deckarna för lite sedan och hört hennes berättelse om en uppväxt med en psykiskt misshandlande mansperson kan jag lätt se den röda tråden i hennes böcker. Kuvade hemmafruar, dominerande och våldsamma män allt i en miljö av fina fasader.
Denises genre Elegant Crime funkar definitivt för mig och jag glädjer mig åt att det planeras för fler berättelser i serien OCH att de första böckerna dessutom planeras för film!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.