söndag 16 februari 2014

Mörka platser - Jillian Flynn

Med en rekommendation från självaste Stephen King på omslaget var det klart att den här boken fångade mitt öga. Amerikanska Jillian Flynn är en ny bekantskap för mig men hon har gett ut ett par böcker till som alla väckt uppmärksamhet inom kriminallitteraturen.

En natt när Libby Day var sju år mördades och lemlästades hennes mamma och båda systrar i något som verkade vara en satanistisk rit. Bara hon själv och den äldre brodern Ben, som sitter dömd på livstid för morden, överlevde. Nu 25 år senare blir Libby kontaktad av en grupp fanatiska privatutredare, mestadels kvinnor, som är övertygade om att Ben är oskyldig. Motvilligt men i brist på pengar låter hon sig övertalas att mot betalning kontakta brodern och andra som kan veta vad som hände den där natten. Hennes egna övertygelse och vaga minnen krackelerar snabbt och tvivlet och nyfikenheten tar över. Kan Ben ha varit oskyldig och varför har han då villigt tagit sitt straff alla dessa år?  Libby söker upp sin missbrukande frånvarande far som tiggt pengar av modern samma dag som morden begicks. Hon får också kontakt med en flicka som falskeligen anklagat Ben för sexuella närmanden mot minderårig ungefär samtidigt. Var finns de djävulsdyrkare som Ben ska ha umgåtts med och vem är den mystiska Diondra som sägs ha varit Bens flickvän vid tidpunken och som han nu 25 år senare benhårt nekar till att känna till. Libby gräver vidare och både bävar och ser fram emot att få svar. Ett sökande som när det börjar brännas blir farligt då det finns de som till varje pris vill låta det gamla vara begravt.

Det här var en bra bok med en berättelse både i dåtid och nutid där vi som läsare växelvis och steg för steg förstår vad som hände för 25 år sedan och även om man till en viss del kunde gissa så visar det sig vara mer komplicerat än väntat. Som i livet är inte allt svart eller vitt utan det finns en ganska stor gråzon och vem är egentligen skyldig eller oskyldig, god eller ond?
JAG blev i alla fall sugen på mer och att se om jag kan få tag i Flynns debutbok, Sharp Objects, också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.