onsdag 5 februari 2014

Död förklarad - Catharina Kjellberg


Funderade faktiskt på om jag skulle lägga tid på ännu en bok av Kjellberg med tanke på hur dåligt den förra slutade men gav den ändå en chans. Hade ett glapp i bokhyllan så Död förklarad är den 6:e boken i ordningen om privatdetektiven  Roberta Löfström.

Vid en spavistelse tillsammans med nyseparerade väninnan Ebba träffar Roberta den äldre damen Gull Rehnström som anlitar henne för att hitta en kvinna vid namn Marie Hedeskog. Även om Roberta känner ett visst obehag för damens hemlighetsmakeri så åtar hon sig fallet. Vid lite efterforskningar visar det sig att Marie varit klasskamrat med Gulls försvunna, numera dödförklarade dotter, Yvonne. Ryktet gör gällande att den vackra Marie var en mobbare under skoltiden. Roberta hittar utan problem den nu 40åriga Marie, lämnar över informationen till Gull och ägnar sig åt annat. Straxt efter får Marie kontakt med en amerikanska som säljer en undergörande ansiktskräm som ska föryngra huden. Den skönhetstörstande Marie provar krämen som visar sig innehålla syra som ger henne allvarliga bestående skador på syn och ansikte. Roberta blir lite misstänksam och söker via nätet efter andra som känner till den försvunna Yvonne och hennes mor. En annan privatdetektiv kontaktar henne. Han har inte kunnat släppa att han på uppdrag av samma Gull fått i uppdrag att söka upp en man som straxt därefter tog livet av sig efter att ha blivit avslöjad med barnpornografi i sina datorer. Två personer med kopplingar till Yvonnes ungdomsår har nu råkat illa ut straxt efter att Gull sökt dem. Kan det finnas fler? Vart hände egentligen med Yvonne och vem är den unga amerikanskan som samtidigt nästlar sig in i ett par mäns liv och sprider rykten om dem i deras umgängeskrets?

Den här gången har Catharina lyckats få till en bättre story. Faktiskt riktigt spännande! Man kan förstå motiven och fundera kring dotterns försvinnande och den mystiska amerikanskans roll och syfte. I slutet för vi också en förklaring den här gången även om inte utgången är helt tillfredsställande. Ett par andra trådar blir dock hängande i luften även denna gång. En helt okej bok att fördriva lite tid med. Den går även utmärkt att läsa fristående. Godkänt betyg men inte mer från mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.