onsdag 15 februari 2017

En riktig bladvändare

Ett litet oskyldigt barn brutalt mördat i familjens egna trädgård, en pojke överfallen och dödad på väg till skolan, ett drygt 30årigt ouppklarat försvinnande ute i skärgården och ett tragiskt självmord.
Det är valtider på gång i Sverige och i Skåne där polisassistent Olivia Rönnig arbetar mobiliserar rasistiska grupper för det de kallar ett renare land. Somliga är villiga att gå långt för att uppnå sina mål och Olivia finner sig både inblandad i utredningen av de mördade barnen och personligen hotad. Rikskrim med Mette Olsäter i ledningen tar över utredningen. Samtidigt har Mettes före detta kollega Tom Stilton fått upp ett spår till ett cold case som han inte lyckats lösa under sin tid som polis.
Spåren leder Tom ut på öarna och till ett sektliknande kollektiv från 70-talet. När båda de mördade barnens familjer visar sig ha kopplingar till samma kollektiv vävs Toms, Mettes & Olivias spaningar samman i jakten på mördaren ELLER mördarna.

Sen jag hörde ljudboken OCH såg tv-serien Springfloden, som var paret Cilla & Rolf Börjlinds första bok om Rönning, Olsäter och Stilton, är jag fast. SPÄNNANDE starka karaktärer och intriger som vävs samman på ett sätt som får mig som läsare att bara vilja läsa mer och mer (får INGENTING gjort här hemma;S).
Svart gryning är den 3:dje boken i serien och minst lika bra som föregångarna. Författarna använder en egen stil i sitt skrivande med mycket korta meningar och jag hör riktigt Thomas Bolmes röst från uppläsningen av Springfloden i mitt huvud när jag läser denna boken. Tv-serien ger mig dessutom ansikten på karaktärerna på ett fantastiskt, träffsäkert sätt.

Kjell Bergqvist ÄR verkligen Tom Stilton.

Kan knappt vänta på att få sätta tänderna i Börjlinds senaste "Sov du lille videung".
+++ för denna bokserie!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tips och kommentarer.